Don't just create. Re-create. Upcyclingbloggen Re-create.se

Upcycling

Vad är Upcycling?

“Upcycling” är en sammansättning av orden “recycling” (återvinning) och “up” som står för att man förbättrar kvaliteten på det man återvinner genom att förändra det på något sätt.

Man kan också säga att upcycling handlar om att återanvända gamla prylar på nya sätt. Kanske inom helt oväntade användningsområden.

För mig har det blivit en kul grej. En utmaning. Men man kan också välja att se det ur ett lite vidare perspektiv; Vi kan inte fortsätta att konsumera på det sätt vi har gjort hittills. Jag ser upcycling-rörelsen som ett uttryck för en vilja bort från slit och släng-samhället. Jag vet –  miljön kommer inte att räddas av att jag syr om sambons gamla brallor till soffkuddar om jag samtidigt tar bilen till jobbet, men om det blir en trend som även de stora klädkedjorna hakar på kan det göra skillnad. Om inte annat så för att symboliskt markera ett steg bort från synen att jordens resurser aldrig kan ta slut. När får vi se en stor klädkedja lansera sin första upcycling-kollektion? Snart, hoppas jag.

/Ulrika Eriksson
ulrika@digitalisera.org

Några länkar

Inslag i SVT:s regionala nyheter, Tvärsnytt, där jag berättar om fenomenet upcycling (2014-03-31)

Boulevard i Sveriges radio P4 Örebro, där jag berättar om upcycling och min blogg, 39 min in i inslaget (2014-04-16)

TV4 Nyhetsmorgon: Upcycling – den nya inredningstrenden från USA (2013-10-17)

Wikipedia (eng) “Upcycling”

Min anslagstavla “Upcycling” på Pinterest

/Ulrika Eriksson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>